Ако по време на извънредното положение сте живели пред екраните, хиперсвързани

...
Ако по време на извънредното положение сте живели пред екраните, хиперсвързани
Коментари Харесай

Не е ли време за дигитален детокс?

Ако по време на изключителното състояние сте живели пред екраните, хиперсвързани с офиса чрез работата в обща мрежа или чат с шефа и сътрудниците, без възможност да излезете от у дома, а мобилният ви телефон се е превърнал почти в продължение на ръцете ви, значи имате потребност от цифров детокс - термин, отнасящ се за отдалечаване от технологиите за известно време.

" Говорим за избран интервал от време, в който човек непринудено управлява и изключва потреблението на смарт телефони, лични компютри или преносими компютри. Има и възпиране от потреблението на обществени мрежи и приложения, които лишават или „ открадват “ нашето внимание и време по непроизводителен метод ", описа пред abc.es психологът Селестино Гонсалес-Фернандес, откривател и експерт по логика на психиката и технологии. По същия метод специалистът разяснява, че цифровият детокс цели здравословното ръководство на свободното време, подобряването на качеството на свободното време и избягването на положения на стрес и отмалялост, подбудени от потреблението на технологиите.

Защо се нуждаем от дигитален детокс?

Психологът си спомня, че макар че постоянно е позитивно да се извърши цифров детокс, потреблението на технология единствено по себе си не е негативно, и в случай че се употребява отговорно, то ни оказва помощ и улеснява в доста задания.

" Проблемът обаче идва от несъразмерната й приложимост. Това е моментът, в който тя негативно се намесва в качеството ни на живот и здравето ни като цяло ", показва Фернандес. 

Въпреки че всяко време може да бъде уместно за разискване на цифров детокс, лятото и ваканцията се показват като идеални действително да пристъпим към дайствие. Но дано не забравяме, че ключът към вярното му осъществяване не е времето, а осъзнаването, че би трябвало да го създадем.

Нещо повече, тук не става въпрос да оставите мобилния си телефон у дома, до момента в който пътувате, а по-скоро да управлявате използването му по рационален метод. Например, да ограничите използването на телефона или компютъра до избрани часове от дененощието, които последователно да увеличавате. А една от важните стъпки е да забравите да ревизирате работния имейл, изяснява психологът. Въпреки че звучи факсимиле, задачата на това начинание е да фокусирате вниманието си към сегашния момент и да се насладите на празниците.

" Ще можете да концентрирайте вниманието си върху обстановки, хоби или занимания, които сте пренебрегвали като четете книга или да се наслаждавате на диалозите лице в лице с обичан човек или добър човек другар ", разяснява той.

Как да си направим дигитален детокс

Психологът Селестино Гонсалес-Фернандес показва лист с на практика препоръки за осъществяване на сполучлив дигитален детокс:

  • Определете точни часове за потребление на електронни устройства, обществени мрежи и имейли. 
  • Практикувайте техники за релаксация и медитация, които да ви оказват помощ да облекчите състоянията на безпокойствие, подбудени от потребността от използване на тези устройства, които можете да усетите при пускане на цифров детокс. 
  • Потърсете обществена поддръжка от фамилията, сътрудниците или приятелите, които да се причислят към вашата идея за цифров детокс и да се мотивирате взаимно. 
  • Помислете за времето, което прекарваме със смарт телефона и си дайте сметка дали той в действителност е толкоз нужен в живота ви. 

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР